MIÓD
Jest on mieszanką około 180 związków, w tym również składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Należą do nich węglowodany (cukry proste i złożone: glukoza, fruktoza, sacharoza, melecytoza), białka (albuminy, globuliny, nukleoproteiny, aminokwasy endo i egzogenne), 28 biopierwiastków, w tym mikroelementy (chrom, cynk, mangan, miedś, molibden, selen i żelazo, które jest całkowicie przyswajalne i w 62% wykorzystywane do odtwarzania hemoglobiny), witaminy (B1, B2, B6, kwas pantotenowy, foliowy, nikotynowy, prowitamina A, C). Miód jest doskonałym produktem odżywczym, a wartość kaloryczna 1kg to 3200-3300kcal. Cukry proste w nim zawarte bezpośrednio wchłaniają się do krwiobiegu, co sprzyja szybkiemu i efektywnemu ich działaniu. Dodatkowe walory miodu to jego detoksykujące, ochronne i uodporniające działanie na organizm. Należy jednak pamiętać, że jego nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
PYŁEK KWIATOWY
Jest on bez wątpienia najwartościowszym, odżywczym produktem roślinnym. Zawiera białka i aminokwasy, cukry proste i złożone, tłuszcze, sterole, flawonoidy, karotenoidy, nukleoproteidy, witaminy i sole mineralne. Białko pyłku obfituje w aminokwasy zarówno endo jak i egzogenne. Spośród egzogennych na szczególne podkreślenie zasługuje arginina zwiększająca o organizmie ilość tlenku azotu, który obniżając napięcie ścian naczyń krwionośnych działa rozkurczowo szczególnie na naczynia więńcowe. Pyłek jest również wielkim rezerwuarem witamin i bioflawonów. Występują w nim prowitamina A, witaminy C, E, B1, B2, B3, B6, B12, PP, kwas foliowy, a także kwercetyna. Są to w większości tzw. antyoksydanty. Wykazuje on również działanie antybakteryjne, regenerujące, uodporniające, odtruwające i lecznicze. Kuracja pyłkiem wymaga dłuższego czasu jej stosowania, ponieważ jego działanie jest powolne, ale w konsekwencji daje długotrwałą poprawę stanu zdrowia.
PIERZGA
Zwana jest także pszczelim chlebem, jest to pyłek z dodatkiem miodu oraz wydzieliny gruczołu ślinowego pszczoły, poddany fermentacji mlekowej służącej jego zakonserwowaniu. W pierzdze jest więcej wolnych aminokwasów co powoduje, że białko jej jest bardziej aktywne biologicznie i znacznie łatwiej przyswajalne. Jest pokarmem białkowym o dużej koncentracji witamin, składników mineralnych i substancji biotycznych. Z tych też względów ma ona szczególny wpływ na wzrost odporności organizmu. Wskazaniem do jej podawania są stany wyczerpania psychofizycznego, niedokrwistość oraz stany rekonwalescencji po przebytych chorobach, urazach i zabiegach operacyjnych.
MLECZKO PSZCZELE
Jest to wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Zawiera ono duże ilości białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i biopierwiastków. Może również zawierać substancje hormonalne takie jak estradiol, progesteron, testosteron. Mleczko pszczele jest idealnym zestawem biostymulatorów i składników pokarmowych wpływających szczególnie na stan odżywienia, wykazując przy tym działanie bakteriobójcze i bodścowe. Poprawia samopoczucie, zwiększa aktywność życiową oraz tolerancję wysiłku fizycznego.
PROPOLIS
Jest to kit pszczeli, w odróżnieniu od pozostałych produktów nie posiada walorów odżywczych, ale najwyższą wartość antybiotyczną i szerokie spektrum działania przeciwdrobnoustrojowego, obejmującego bakterie, wirusy, grzyby i pierwotniaki. Ze względu na swoje wielokierunkowe działanie przeciwzapalne może być wykorzystywany w prewencji różnych infekcji, które często powodują nagłą absencję sportowców w zawodach. Ze względu na fakt, że niektóre osoby mogą być na niego uczulone, należy wcześniej przeprowadzić próbę testową.
Wielorakość składników zawartych w produktach pszczelich powoduje, że są one szczególnie wskazane dla sportowców. Ich walory odżywcze i lecznicze zostały potwierdzone przez wielu autorów. Podawanie pyłku żołnierzom miało wpływ na ich lepszą aklimatyzację do warunków subtropikalnych, co manifestowało się lepszymi czasami w biegu na 1000m. Natomiast, u pływaków stwierdzono nieznacznie większą pojemność życiową oraz wyraśny wzrost odporności na zakażenia górnych dróg oddechowych. Stosowanie pyłku u alpinistów powodowało poprawę morfologii krwi.
DAWKOWANIE
Miód 60-150g/dzień
Pyłek 15-30g/dzień
Pierzga 10-15g/dzień
Mleczko 50-150mg/dzień
Są to fragmenty artykułu pt. Miód i inne produkty pszczele w naturalnym wspomaganiu; Medicina Sportiva vol.3, suppl.1, 1999.